duminică, 11 ianuarie 2009

Annie Hall (1977)



Orice pasionat de cinematografie mai elitist apreciaza filmele lui Woody Allen.
Este si usor de inteles :cum sa nu te captiveze acest evreu pricajit, nevrotic, depresiv ,inadaptat in societate, aflat permanent in cautarea unor raspunsuri metafizice?
Atunci cand te gandesti la monologuri cu replici rapide, numele lui iti vine automat in minte.
Si deschiderea filmului Annie Hall este un exemplu elocvent.
Ca de obicei, Allen este macinat de problema relatiilor. Au ele vreun rost? "Dragostea dureaza 3 ani?" Ce am gresit ?(dupa cum pune chiar el problema, mergand retrospectiv in relatia cu Annie si incercand sa vada ce ar fi trebuit sa faca si ce nu a stat in puterea lui).
Ce poate face pentru a clarifica problemele astea decat sa incerce sa gaseasca alegorii in glume seci..Poate ca metoda reducerii la absurd merge si aici, nu numai in matematica.

"I, I thought of that old joke, y'know, the, this... this guy goes to a psychiatrist and says, "Doc, uh, my brother's crazy; he thinks he's a chicken." And, uh, the doctor says, "Well, why don't you turn him in?" The guy says, "I would, but I need the eggs." Well, I guess that's pretty much now how I feel about relationships; y'know, they're totally irrational, and crazy, and absurd, and... but, uh, I guess we keep goin' through it because, uh, most of us... need the eggs. "


O alta observatie ar fi ca Allen da impresia in filmele sale ca oricat de putin aratos ai fi din punct de vedere fizic, farmecul masculin personal conteaza mult mai mult si te face sa ai succes la sexul opus. Relativ succes, din moment ce toate relatiile par a se destrama, dar remarcabil este ca el exista totusi.Pe de cealalta parte, filmul pare a confirma o filosofie din popor care postuleaza ca o femeie nu poate fascina cu adevarat daca duce lipsa de frumusete si farmec personal.
Alvy Singer, care nu contenea sa aduca critici la adresa fizicului sau in mod normal, era totusi gasit atragator de destule femei care ii mai apreciau si potentialul erotic.
Tot o vorba din popor :"orice urat isi gaseste uratul"(traducere:"lasa,te-o lua si pe tine cineva") . Dar prin stilul sau degajat, Allen da impresia ca viata iti ofera destule ocazii de a fi fericit chiar si daca nu e pe termen lung.

Trebuie sa recunosc ca nu sunt cel mai mare fan al lui Woody Allen ,din cauza tendintei lui de a analiza excesiv o problema de zi cu zi.In retrospectiva vietii personajului Alvy Singer merge pana la a analiza mediul familial,primele impulsuri sexuale,relatia cu colegii de clasa, depresia pe care a avut-o cand a aflat ca universul se afla in expansiune si va veni o zi cand toate se vor sfarsi.
"What's the point in doing your homework, then?".
Iar psihologul sinistru care il asculta are si el dreptate:"It won't be expanding for billions of years yet, Alvy. And we've gotta try to enjoy ourselves while we're here!"