Ura are diferite posibilitati de exprimare , insa aici vreau sa vorbesc despre o forma a ei evidenta , manifesta, si anume ca studiu de caz fenomenul neonazismului.
Avand la activ cateva filme si documentare pe aceasta tema , nu se poate sa nu observi anumite stereotipii, prejudecati , precum si o incercare demna de Freud de a sonda psihicul acelor "oameni rai".
Despre American History X s-a tot vorbit. O reprezentare fidela a neonazsimului nu e. Atinge puncte esentiale insa (tot explorarea psihologica de care vorbeam e in prim plan). Influenta mediului si mai ales a mediului familial , teama de corupere a valorilor stramosilor ("the Founding Fathers").
Ceea ce-mi aduce aminte de:
(extras din Bowling for Columbine)
Un alt film pe tema ar fi Romper Stomper , care nu reuseste sa ajunga undeva cu subiectul. Nici psihologic, nici un scop precis, doar Russell Crowe care isi impune autoritatea in orice context. Insa e de apreciat personajul lui care nu are absolut nici o profunzime , nici un indiciu care sa te conduca la motivatia comportamentului. Foarte rar se intalneste asa ceva, pare ca scenaristului nu putea sa ii iasa mai bine nici daca se straduia.
O alta latura a problemei : este imposibil sa fii neonazist evreu? Se pare ca nu , si filmul The Believer - inspirat dintr-o poveste reala, dovedeste aceasta. Ura este revarsata asupra unei religii ale carei fundamente nu le intelegi insa impotriva careia nu poti fi total inversunat. Intelegerea pe cale rationala a religiei este un aspect, implicarea afectiva este cu totul altul. Incompatibilitatea dintre ele e sursa conflictului. Care nu este interiorizat, ci mai mereu pare a se manifesta sub forma unei schimbari majore a societatii. Trebuie sa fii un lider de opinie, o "autoritate carismatica" dupa cum ar zice Max Weber si sa faci ca ideile tale pentru o "lume mai buna" sa se propage .
O relativa noutate in domeniul fictiunii cu neonazisti este This is England , care este insa mai mult un drum initiatic al unul copilas decat ceva cu fundament istoric sau psihologic. Avem parte si de aici de o revenire a unui personaj , ca in American History X, insa aici este situatia inversa . "Good boy gone bad". Un comentariu la acest film are si domnul Oaky.
Fictiunea e fictiune. Insa ce facem daca ne intereseaza cu adevarat fenomenul si dorim o baza de care sa ne fixam reperele?
Pentru distinctia skinhead-neonazi (pentru ca nu sunt intotdeauna egale ) , un documentar este de vazut : Skinhead Attitude . El preia marturiile unor skinheads din mai multe zone (Franta, Germania, Polonia)care doresc sa pastreze radacinile miscarii, precum si latura opusa, neonazi infocati( din SUA si Suedia mai ales) care inca mai viseaza la lumea lor neprihanita si la puritate genetica . Aflam si ca ca exista miscari sociale precum SHARP (Skinheads Against Racial Prejudice ).
Un documentar interesant apartine chiar Viasat History. Nazi America: A Secret History . Iti spune tot ce vroiai sa stii despre cat de puternic a fost partidul nazist(cu transformarile de titulatura de rigoare) si care era relatia lui cu puterea centrala de la Berlin, care au fost liderii sociali ai miscarii (George Lincoln Rockwell ,Matt Koehl fiind poate mai de notorietate) si nu in ultimul rand povestea ultimului mare fenomen cultural-ideologic. The Turner Diaries.
A devenit a doua carte din domeniu ca influenta dupa Mein Kampf, desi in acest caz e vorba de o fictiune. A fost insa indeajuns pentru a provoca o serie de "nelegiuiri" facute dupa matricea evenimentelor din carte,lucru care s-a intamplat si cu alte scrieri inspirationale (vezi Fight Club).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu