luni, 15 septembrie 2008

Scoala ca loc mai putin traumatizant

Filmele abunda in general in detalii cu traumele pe care scoala le-a lasat de-a lungul timpului asupra psihicului omului (de rand, de elita, indiferent). Profesori nedrepti, stigmatul tocilarului care nu stie niciodata ce vrea cu adevarat (inca nu a inteles ca se poate sa inveti bine si fara sa ai perspective inguste in celelalte domenii), ratatul vesnic terorizat de school bullies (filmul Bully este destul de edificator,fiind inspirat si din fapte reale), liceanul de rand care viseaza in secret la sefa majoretelor iar in final realizeaza ca singurul motiv pentru care o dorea atat langa el este ca ii dadea intr-un fel valoare, il salva de anumite insecuritati asupra propriei persoane.
Si exemplele pot continua.

Am ales doua filme (preferinte personale) in care scoala e prezentata ca un loc in care iti faci prieteni pe viata si din care ramai cu ceva ca experienta si cunostinte.
Nu este vorba atat de volumul de informatii, ci cum stii sa folosesti acele informatii.
Filmele sunt idealiste in esenta,cu elevi care recita poezii cu patos, care au parte de conversatii provocatoare intelectual ... iar putin idealism nu strica niciodata.

Dead Poets Society (1989)

Pare la prima vedere mai mult un one-man-show in care profesorul este in centrul atentiei.Apreciat de toti elevii, aparat ori de cate ori e nevoie, cu initiative extra-scolare...(cu sfaturi de viata precum "Sucking the marrow out of life doesn't mean choking on the bone.").
Insa grupul de prieteni merita observat pe cont propriu.Faptul ca se aflau intr-un colegiu exclusiv masculin ii facea sa astepte cu ardoare aprofundarea relatiilor cu fetele,intr-un sens in care ele erau idealizate aproape pana la nivelul din poeziile studiate.

The History Boys (2006)
In centrul actiunii sta si de data aceasta influenta benefica a unul profesor cu o abordare liberala.

"The best moments in reading are when you come across something - a thought, a feeling, a way of looking at things - that you'd thought special, particular to you. And here it is, set down by someone else, a person you've never met, maybe even someone long dead. And it's as if a hand has come out, and taken yours."

Sunt interesant de urmarit replicile istete care se succed cu rapiditate in timpul cursurilor, si in mod special lectia de limba franceza bazata pe improvizatiile elevilor.

Niciun comentariu: