luni, 7 aprilie 2008

Angels With Dirty Faces

Isi mai aminteste cineva Home Alone (1 si 2) cand micutul Kevin se uita la televizor la un anumit film si folosea replicile de gangsteri si sunetul de pistoale pentru a speria potentialii raufacatori (sau a lua pizza neplatita..)? Filmul in sine nu exista, respectivele secvente sunt de fapt create pentru Home Alone, ca apartinand unui anume "Angels with Filthy Souls". Inspiratia a fost Angels With Dirty Faces , un clasic film noir aparut in 1938 .
Michael Curtiz dovedeste ca este un "transplant" reusit al Hollywoodului(el a activat mai intai in Ungaria, tara sa natala): este unul dintre regizorii care au indeplinit atat criteriul "calitate" cat si "cantitate". Cea mai cunoscuta realizare a sa : un mic film numit Casablanca ...
Figura lui James Cagney a devenit etalonul baietilor rai din filmele cu gangsteri. Mai trist este ca nimeni nu pare in prezent a detine expresivitatea lui. Impune respect, pare a fi un om bun cu intentii rele care nu face decat sa "se descurce" in viata cum poate. Ca toata lumea,nu? Este rau sa platesti un grup de copii care te admira si si-au facut chip cioplit (metaforic vorbind, bineinteles) sa ajute la indeplinirea intereselor tale ilicite?
Prietenul din copilarie al eroului nostru ,intre timp devenit preot (Father Jerry), crede ca da. Intervine dilema morala intre prietenie si binele colectiv. Filosofia utilitarista a preotului prevaleaza . "Bine" inseamna "ce este bine pentru cei mai multi".
Father Jerry arata ca viata religioasa nu a sters complet urmele copilariei dure , competitionale , traita alaturi de cel care era pana intr-un punct al evolutiei la fel ca el : "All right, fellas... let's go and say a prayer for a boy who couldn't run as fast as I could."
Se porneste in copilarie de la acealesi valori, de la acelasi mod de a trai si a gandi lumea. Dupa trecerea anilor incercarea de a conserva o relatie poate fi o lupta pierduta. Mandria personala, dreptatea aplicata indiferent de sentimente, schimbarea radicala a stlului de viata sunt numai cateva dintre motive.
Cat despre personalitatea lui James Cagney:
Steven Seagal, Jean Claude van Damme,Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger ar putea numai sa viseze la acest gen de rautate eleganta.

Niciun comentariu: