duminică, 13 aprilie 2008

Sa fie muzica.

Filmele raman in memoria colectiva nu numai prin povestile lor, ci si prin fondul sonor care creeaza si sustine atmosfera.
O mica selectie personala:

1. Pink Floyd - Cymbaline

De pe coloana sonora a filmului More regizat de Barbet Schroeder in 1969 , o poveste cu pretentii hippie despre droguri. Foarte deprimant de la inceput pana la sfarsit (nu in sensul ca insufla repulsie fata de droguri si determina pocainta, nicidecum).Dar e o actiune lenta si plina de capricii greu de suportat. Nu a facut decat sa imi intareasca impresia ca Pink Floyd e muzica perfecta pe fundalul careia se poate droga cineva. Cat de poate de obiectiv vorbind.

2. Charles Trenet - La mer

Charles Trenet are multe cantece frumoase , insa acesta se potriveste perfect starii din The Dreamers , si mai specific scenei respective. Cine zice ca muzica veche nu mai are nici un farmec este un om trist.

3. Stephen Trask- The Origin of Love

Hedwig and the Angry Inch are o coloana sonora per total interesanta( neasteptat pentru un film cu o astfel de tema) , insa cantecul acesta are si o poveste , el constituindu-se intr-un fel de cosmogonie si ontogeneza care explica sentimentul ciudat de iubire.

4.The Pixies - Where is my Mind

Interesanta alegere pentru finalul din Fight Club, potrivita oarecum scenei de distrugere si autodistrugere , insa oricum una din favoritele mele dintotdeauna de la The Pixies.

5
. Mirwais- Disco Science

Cine isi aduce aminte scena cu cursa de iepuri din Snatch isi aduce aminte cu siguranta si de fondul sonor. Inspira foarte multa forta si am vazut oameni miscand pe ritmurile ei parti ale corpului despre care nici nu stiam ca se pot misca.

6. Bobby Helms- Jingle Bell Rock

Una din clasicele Craciunului , aparuta (unde altundeva) in Home Alone (2).
Perfecta pentru atmosfera de sarbatori de iarna , american style.

7.Gene Kelly- Singing in the Rain

Da, face parte din musical-ul omonim in varianta originala insa.. cine poate uita personajul principal din Clockwork Orange cantand asta in timp ce batea , distrugea, si "profita" de sotia unui domn respectabil...

8. Beck- Everybody's Gotta Love Sometimes

Sensibil, incert, la fel ca Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

9.Ben Lee - Cigarettes Will Kill You

Face parte din filmul Playing by Heart , o tragicomedie romantica de situatie in care reusesc sa straluceasca doar Angelina Jolie si Ryan Phillippe.

10. Bruce Springsteen - Streets of Philadelphia

Inserat in filmul Philadelphia (cel mai bun al lui Tom Hanks),cu tema tragica si actuala a SIDA.

(va urma)

2 comentarii:

Alexandra Magearu spunea...

aaa....ce melodii frumoase ai ales :)

Oana spunea...

merci merci ... :)