marți, 1 aprilie 2008

A Clockwork Orange



Kubrick a facut multe filme bune, nu incape indoiala.De la Dr Strangelove , comedia cu tenta de pamflet sf foarte atent construita , la Barry Lyndon , morala insusirii cu orice pret a unui statut social inalt (dar mai ales diferit. Oamenii au o motivatie in general mai mare de a "nu mai fi cine sunt in prezent" decat de a fi "ceva anume"), The Shining ,o varietate de Psycho mai complex si mai patologic, Full Metal Jacket, un manifest la adresa razboiului(din Vietnam, dar se aplica in general), si la Eyes Wide Shut , psihologic si erotic dar fara consistenta.

Insa A Clockwork Orange va ramane intotdeauna favoritul meu.
O gasca violenta (violenta din placere, nu cu scop), un lider (Alex) inspirational ,Simfonia a 9a a lui Beethoven, Korova Milk Bar ..toate au facut istorie.
Personajele acestea create de Anthony Burgess (si ilustrate de Kubrick) au devenit atat de "cool" pentru omul de rand incat costumul "à la Clockwork " e unul dintre cele mai dorite de Halloween. Si nici nu mai e nevoie sa mentionam cati isi fac acasa poze cu ei cu un singur ochi innegrit de rimel si creion si cu palaria pe o parte.
Intotdeauna a fost tare sa fii cel rau . Rebelul fara cauza. Iar aici violenta e ridicata la rang de arta. Nu e o violenta de cartier determinata de supravietuire si de afirmare ca in filmele cu negri ale lui Spike Lee , nici ceva nihilist si aspirational ca dorinta de distrugere din Fight Club.
Este chiar un mod de viata . O distopie a viitorului sub forma de SF,asa cum si-a creat-o Burgess.

Tramp: Well, go on, do me in you bastard cowards! I don't want to live anyway, not in a stinking world like this!
Alex: Oh? And what's so stinking about it?
Tramp: It's a stinking world because there's no law and order anymore! It's a stinking world because it lets the young get on to the old, like you done. Oh, it's no world for an old man any longer. What sort of a world is it at all? Men on the moon, and men spinning around the earth, and there's not no attention paid to earthly law and order no more.


Viddy well, my little droogies, that was all.
It had been a wonderful evening and what I needed now, to give it the perfect ending, was a bit of the old Ludwig Van.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Dat fiind că nu aud prima oară de la tine cuvântul ăsta, m-am hotărât să caud şi eu "distopie" în dicţionar. ;-)

Să nu uităm de impactul pe care Clockwork Orange l-a avut asupra suporterilor de fotbal, ducând chiar la apariţia unor grupuri ca Drughi Bianconeri: www.drughi.com

ultra violence! :P