sâmbătă, 5 aprilie 2008

Ororile copilariei noastre

Nu este vorba de vreo explorare psihologica a copilariei cu toate frustrarile care l-ar face pe Freud foarte suspicios, ci doar de o trecere in revista a filmelor horror (mai mult sau mai putin reusite)pe care le-am vazut cand eram mici si care nu mai au acelasi efect asupra noastra in prezent (sau...?)


The Exorcist (1973)
Un film cu un subiect atat de puternic incat a antrenat dupa sine un sequel [Exorcist II: The Heretic (1977)] si multiple imitatii si variatiuni ale temei. Cum ar fi The Exorcist III (1990),Possessed (2000) ,Exorcist: The Beginning (2004), Exorcist: The Original Prequel(2005), The Exorcism of Emily Rose (2005)si multe altele.
Cel din 1973 este insa originalul. Nu a fost numai imitat, ci si parodiat de cate ori s-a putut. Vazut acum, filmul pare cel putin penibil. Insa vazut pe la 10 ani cu lumina stinsa isi face efectul. Mai ales daca te identifici cu fetita inocenta de la inceput. Si cand reusesti sa smulgi de la spectatori afirmatii de genul "de ce o bruscheaza asa pe saraca fata?!" scopul a fost atins in parte. Mai ales pentru ca filmul este un horror bine realizat , penibilul fiind dat doar de subiect si de exagerarile pe care nu le mai inghite nimeni.Nici macar fenomenul exorcizarii nu mai fascineaza cum o facea odata , cu exceptia unor comunitati izolate gen "grupul de la Tanacu" sau "grupul femeilor cu frica lui Dumnezeu trecute de 50 de ani" .
The Exorcist a fost cu adevarat un eveniment : subiectul ancorat in religie insemna tulburarea linistii tuturor spectatorilor crestini.
Ego te absolvo in nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen.

Child's Play (1988)
Multe sequel-uri si pentru acest clasic al copilariei.Mai exact 4 .Dar putem fi cu totii pe deplin satisfacuti(daca nu suntem deja): este in productie un remake ce va aparea in 2009!
Lasand la o parte debilitatea subiectului ( pe scurt, un criminal feroce isi asigura nemurirea incarnandu-se intr-o papusa si incearca sa posede corpul stapanului papusii pentru a-si putea duce la indeplinire maleficul plan : razbunarea fata de cei care l-au omorat si cucerirea lumii, bineinteles. In decursul celorlalte filme se va casatori , va avea si urmasi..o nebunie care sfideaza legile biologice si morale),
acea papusa cu chip rautacios este adorabila.
Mai mult decat atat, cand esti la varsta la care te joci cu papusi,filmul acesta chiar te impresioneaza. Cu precadere o anumita scena in care Chucky iese brusc de sub pat cu un satar... unele lucruri nu se uita usor , nu?
Hi, I'm Chucky. Wanna plaay?

Adorabil doar la inceput...

Candyman (1992)
We Dare You To Say His Name Five Times!
Circula o superstitie potrivit careia daca spuneai de 5 Candyman in oglinda el va aparea si te va taia in doua. Aberant, da, dar superstitiile sunt inconjurate mereu de aura specifica de mister( fenomenul "si daca totusi..?" ).Cine stie ce poate face acest film unei minti usor impresionabile. Filmul are restrictia R in Statele Unite (cei sub 17 ani trebuie sa il vada numai cu acordul parintilor), insa toata lumea pare sa-l fi vazut la varste foarte mici . Pe de alta parte, cine are peste 17 ani nu ar avea nici un motiv sa se uite la acest film.

The Shining(1980)
Filmul lui Kubrick este totusi un film "pentru toate varstele". Ce este oare mai infricosator..Jack Nicholson in rol de criminal psihotic (avand in vedere ca el are aparenta de nebun rautacios si in stare normala) sau copilasul acela inocent tulburat de premonitii ale mortii (si nu in stilul Haley Joel Osment in 6th Sense)...
Kubrick a inceput ca fotograf, iar atentia pentru perfectiunea imaginilor se vede in fiecare film al sau ; The Shining nu putea sa faca exceptie . Exceptionala una din scenele finale ,o cursa de tip vanator-vanat intr-un labirint ,noaptea , in zapada.
All work and no play makes Jack a dull boy.
Ce cauta acest film bun printre celelalte care sunt mai ..usurele? Se aplica si in cazul sau criteriul "vazut-placut in copilarie, dar dupa o varsta nu mai sperie pe nimeni".

Beetle Juice (1988)
Un alt film din seria de sperieturi "rosteste-i numele de n ori si va veni" . Se vede clar stilul lui Tim Burton aici, care nu ia in serios nici un horror si il transforma in comedie.
Beetlejuice este respingator ca fizic, dar ironic si amuzant.
"Ah. Well... I attended Juilliard... I'm a graduate of the Harvard business school. I travel quite extensively. I lived through the Black Plague and had a pretty good time during that. I've seen the EXORCIST ABOUT A HUNDRED AND SIXTY-SEVEN TIMES, AND IT KEEPS GETTING FUNNIER EVERY SINGLE TIME I SEE IT... NOT TO MENTION THE FACT THAT YOU'RE TALKING TO A DEAD GUY... NOW WHAT DO YOU THINK? You think I'm qualified?"
Personajul a ramas memorabil, iar desenele animate au deviat atentia publicului de la film.

The 'burbs (1989)
Filmul acesta mai putin cunoscut se inscrie tot in genul comedie-horror.
Atractia principala a cartierului sunt noii vecini , suspectati a fi criminali feroce. Sunt amuzante personajele prin personalitatile lor caricaturizate care acopera toata gama de stereotipuri ale oamenilor dintr-un cartier (veteranul patriot, masculul bun la toate, gospodina desavarsita, femeia fatala, naivul subordonat cuvantului sotiei etc ).
Printre primele ocazii ale lui Tom Hanks de a se face remarcat ca actor.

Un comentariu:

Oana spunea...

Pe mine m-a marcat asa tare scena din Child's play de care zici incat acum ceva timp (nu mult) am visat ca aveam un copil care semana cu Chukky, desi n-am mai vazut filmul de mai bine de 10 ani cred. Daca ar fi Freud aici... :))