sâmbătă, 23 februarie 2008

Mic omagiu pentru River Phoenix


(1970-1993)

De ce River Phoenix?
Pentru ca este genul de actor care a influentat multe generatii actuale prin stilul foarte relaxat , absolut deloc teatral de a juca . Prin naturaletea sa era asemanat cu James Dean sau Marlon Brando , doi exponenti ai tehnicii Stanislavski (ceea ce avea sa se numeasca in anii'30-'40 in SUA "metoda", o reinterpretare actuala si empirica a teoriilor emise de Stalislavski).
In ce consta asta de fapt? Este vorba de a intra cu adevarat in pielea personajului, de a deveni acel personaj . Deci personalitatea ta nu trebuia sa preia elemente din personaj si sa le afiseze la suprafata, ci puteai deveni acel personaj recurgand la sentimente si la emotii personale aduse la suprafata.

A reusit sa adune in portofoliul sau un numar destul de mare de filme pentru cei 23 de ani ai sai(varsta pe care o avea cand a murit de supradoza).Trei dintre ele au o semnificatie mai mare.

Stand by Me (1986), poate cel mai frumos film despre copilarie si prietenie facut vreodata.Regizat de Rob Reiner(da, normal ca le-a dat tigari din foi de varza acest militant fervent impotriva fumatului :) )

Running on Empty(1988), pentru care a fost nominalizat la Oscar(cel mai bun actor in rol secundar)
Si..My Own Private Idaho (1991) , film care poarta specificul clar al regiei lui Gus van Sant . Cine altcineva ar fi putut sa bage elemente din Henry the IVth si Henry the Vth ale lui Shakespeare si sa le readapteze in contemporan...



"I don't want to die in a car accident. When I die it'll be a glorious day. It'll probably be a waterfall."

Niciun comentariu: