vineri, 29 februarie 2008

Nuit et brouillard



Este vorba de un scurt metraj al lui Alain Resnais care trateaza intr-un mod mai mult artistic decat istoric problema Holocaustului. Se insista pe imagini, cuvintele fiind lasate in plan secund.Cadrele sunt extraordinare(ca tehnica, nu ce este aratat prin intermediul lor ..).
Filmul a fost cenzurat , si anume o scena care arata o imagine cu lagarul de la Drancy (scena foarte scurta ,de altfel) a fost taiata , pentru a se ascunde participarea francezilor la fenomenul deportarii.

Scurt metrajul lui Resnais merita vazut macar pentru calitatea artistica, nu neaparat pentru cea morala. Indiferent care ar fi parerea proprie despre Holocaust(exagerare sau nu). In momentul de fata se estimeaza ca evreii se gasesc in numar de 6 milioane in Statele Unite (New York-ul este orasul numarul unu mondial al diasporei iudaice),5 milioane in Israel, restul fiind raspanditi pe mapamond pana la atingerea cifrei totale de 14 milioane .
Ca o mica curiozitate, din punct de vedere cronologic se considera ca iudaismul a fost a treia religie aparuta , dupa animism si hinduism.Ceea ce inseamna ca este cea mai veche religie monoteista.

Astept sa vad un film despre crimele comunismului , dupa toate probabilitatile mult mai grave numeric si ca intensitate.

Un comentariu:

Alexandra Magearu spunea...

mi se pare superb posterul de prezentare al filmului...