sâmbătă, 1 martie 2008

Ed Wood(1994)

"They don't want the classic horror films anymore. Today it's all giant bugs. Giant spiders, giant grasshoppers... Who will believe such nonsense?"


Pare paradoxal un film bun despre un regizor prost? Poate. Dar Tim Burton reuseste sa arate foarte bine cine a fost regizorul Ed Wood, maestrul filmelor proaste de la Hollywood, fara a da impresia ca scopul filmului este desconsiderarea acestuia din urma. Prin prisma lui Burton (si prin interpretarea lui Johnny Depp),Wood pare un idealist,care crede in ceea ce face si nu se lasa descurajat de parerea celorlalti(indiferent de numarul lor..), caruia nu ii e teama sa dezvaluie pasiunea sa pentru pulovere de angora si accesorii feminine in general, care este legat de o puternica prietenie cu Bela Lugosi(interpretul lui Dracula, care pe ultima suta de metri a carierei/vietii sale a jucat in filmele de groaza ale lui Wood). Cu alte cuvinte ,un personaj cu totul inofensiv.
Filmul este o buna ocazie de a decopri cine a fost omul Ed Wood.
Care a fost contributia acestuia la istoria cinematografiei ? Glen or Glenda (1953) ,Plan 9 from Outer Space (1959) cred ca sunt cele mai cunoscute. Pentru non-calitatea lor, bineinteles.
Foarte interesant sa observi cum se inconjoara acest Ed Wood de personaje care de care mai dubioase cu care va colabora la filmele sale, din care nu putea sa lipseasca "steaua decazuta" Vampira (si ea si Bela Lugosi au fost cooptati de Wood intr-un moment in care carierele lor erau la pamant si nu mai erau doriti de nimeni).

Niciun comentariu: