joi, 27 martie 2008

Filantropica

De unde sa incep...
Filmul meu romanesc favorit (pana in prezent,intrucat cine stie ce ne rezerva viitorul..) . Al doilea ca preferinte ar fi Cuibul de viespi , o adaptare din 1986 a piesei Gaitele de Kiritescu, o comedie de moravuri invechita dar adorabila in acelasi timp . Autentic romaneasca.
Tot de acest "romanism" beneficiaza si Filantropica . La vremea aparitiei (anul 2002 ) s-a distins net de restul filmelor , care ori erau superproiecte ale nemuritorului Sergiu Nicolaescu (acest Cecil B DeMille autohton) ori erau despre comunism , revolutie, sechelele psihologice ale regimului- variatiuni pe aceeasi tema (o adevarata distopie a trecutului , George Orwell ar fi fost mandru).

Filantropica este un film reusit si datorita actorilor. Mircea Diaconu in rolul profesorului de romana , un intelectual cu sentimentul ratarii care incearca sa isi vanda cartea cu poezii la colt de bodega , naiv , cu privire pierduta, in ultima instanta dispus sa faca aproape orice pentru a-si schimba radical statutul social.
Gheorghe Dinica in rolul patronului societatii Filantropica -este vorba de un concept prin care se faceau bani din mila oamenilor("Va e mila? V-am luat banii!"). Cersetorii aveau texte atent lucrate ,era acolo o adevarata strategie de marketing si o retea bine pusa la punct de colectare a banilor. O secventa memorabila :


"Demnitatea ta? La banii tai tu-ti permiti sa ai demnitate?!"
Cu aceasta fraza este confruntat profesorul, care se loveste de realitatea strazii si e nevoit sa iasa din universul sau format din litere si concepte nobile. Sunt acoperite mai multe aspecte ale societatii romanesti (desi ramane o fictiune, nu un documentar). Scoala, "noii imbogatiti" , viata de noapte, reprezentantii culturii( cei promovati) , rutina etc

Ca sa inchei in spiritul filmului, mai am un singur lucru de spus:

Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste pomana...

Niciun comentariu: