joi, 6 martie 2008

M - Eine Stadt sucht einen Mörder (1931)


Peter Lorre este absolut genial in rolul unui criminal in serie care induce o teroare generalizata in oras . Datorita faptului ca tinta sa sunt copiii, ceilalti criminali ai orasului isi unesc fortele pentru a-l prinde, considerand ca ceea ce face el depaseste orice morala. Iar totul culmineaza cu un "proces neoficial" . Totusi, pana unde suntem indreptatiti sa judecam actiunile unei persoane si mai ales, putem imparti dreptate pe cont propriu? Ramane de vazut.
Filmul este regizat de Fritz Lang, unul din numele care vin in minte instinctiv cand te gandesti la miscarea expresionista (germana ).Dr. Mabuse- Ein Bild der Zeit (1922) ,Metropolis (1927), Das Testament des Dr. Mabuse(1933) sunt probabil cele mai vehiculate creatii ale sale.
Chiar este una din dezamagirile mele faptul ca expresionismul de genul acesta nu mai are echivalent in prezent. Ar trebui adaptat, reinventat.
Bineinteles ca a trecut mult timp de la Das Cabinet des Dr. Caligari , dar esenta...ce e de facut cu esenta fenomenului? :)
Oricum, pentru cei care vor sa studieze fenomenul , acest film este cu siguranta un "must have" (nu al sezonului, ci al vietii).

Niciun comentariu: