miercuri, 26 martie 2008

They Shoot Horses, Don't They?


Yes, they do.

Acest film aparut in 1969 sub regia lui Sydney Pollack este unul dintre cele mai derutante ca titlu (mai ales ca in romana e tradus "Si caii se impusca, nu-i asa?" , ducand cu gandul la ceva si mai suprarealist). Este insa foarte bine realizat, pe un ton alert, cursiv, intunecat .

Sub egida "People are the ultimate spectacle" , filmul prezinta un maraton de dans cu miza foarte mare, ce ii determina pe oameni de toate genurile sa se alature competitiei. Ei vor deveni spectacolul , care nu va mai consta in "muzica si antren" de la un punct incolo, ci in capacitatile de supravietuire. Publicul vrea sa vada sudoare, cazaturi, reveniri- si vor avea parte din plin de acestea. Concurentii sunt prezentati ca fiind niste fiinte inocente , ei se inscriu in cursa pentru ca vor sa realizeze ceva important cu potentialul castig . Batrani, femei gravide ..toata lumea se alatura acestui circ . Este vorba aici de dezumanizare . Ce ajungi sa faci pentru bani, ce continui sa faci pentru bani si trista concluzie de la final care te impiedica sa mai gasesti o ratiune de a trai.
Foarte impresionant din punctul meu de vedere e personajul Robert Syverton , care are o privire goala si o atitudine extrem de calma, un fel de Norman Bates (vezi "Psycho").

Subiectul e foarte actual.Mai ales ca acum este perioada de varf a emisiunilor tip "reality show" in care oamenii fac schimb de mame, isi iau o dadaca pentru copiii rasfatati , isi testeaza fidelitatea, supravietuiesc in conditii vitrege pe o insula, stau intr-o casa trei luni respectand regulile "Fratelui cel Mare" , isi gasesc "jumatatea" , devin creatori de moda,megastaruri sau ucenicii lui Donald Trump.
Insa dincolo de subiect, realizatorul reuseste sa dea cursivitate actiunii astfel incat tot acest spectacol inutil (un adevarat carusel uman )iti va da fiori . Exagerarea exista, dar ideea de baza e acolo si e reala.

"Here they are again, folks! These wonderful, wonderful kids! Still struggling! Still hoping! As the clock of fate ticks away, the dance of destiny continues! The marathon goes on, and on, and on! HOW LONG CAN THEY LAST ?!"

Niciun comentariu: