duminică, 16 martie 2008

Friday(1995)


Foarte relaxanta uneori o comedie "de cartier". Si mai e de remarcat cat de rar se gaseste o "black comedy" care sa nu fie penibila (cum ar fi de exemplu ca doi negri care n-au nici o treaba cu cartea sa intre la Harvard ..suna cunoscut?).
Pe de alta parte, daca nu gusti glumele americane de cartier nu-ti va placea nici Friday. Genul asta de filme e facut in "cerc inchis": regizorul,F. Gary Gray, este cel care a semnat videoclipuri pentru Cypress Hill, Babyface, R Kelly,Outkast si Ice Cube.
Acesta din urma, care a inceput ca rapper in NWA se concentreaza mai mult in prezent pe filme (primul in care a jucat a fost Boyz n the Hood (1991), tot o recomandare a mea in materie de filme cu negri :) )
O alta figura cunoscuta in film e Chris Tucker (Rush Hour 1,2,3..) ,in rolul lui Smokey,un om cu curaj mai mare decat ii permite fizicul.
Nu se asteapta nimeni la glume elevate, nu? Tocmai asta e cheia. Exista o anumita cadenta a replicilor, care se succed foarte rapid . Continutul lor: ireverentios.
Dar acolo la ei "in cartier" ,faptele sunt mai importante decat cuvintele. Solidaritate .
Cine isi face un nume in cartier, prin orice metoda, are supravietuirea asigurata. Bineinteles, rasturnari de stituatie sunt mereu posibile si fiecare poate avea "cele 5 minute de celebritate".
Ce faci cand n-ai nici o ocupatie intr-o zi de vineri? Fumezi marijuana cu prietenii pe prispa si contemplezi viata vecinilor(deloc lipsita de spectaculozitate...). Pana la un punct in care nu te mai poti rezuma la contemplat si esti nevoit sa fii tu cel implicat.
You win some, you lose some. But you live, you live to fight another day.

Niciun comentariu: